10 Temmuz 2020 Cuma

PRUVA NETA II

Hem Bahriyede hem de ticaret gemilerinde en çok kullanılan sözlerin başında “Allah selamet versin” gelir. Zira her köprüüstüne çıkışta birisi kendisini tanıtmadan önce bunu söyler. Eğer söylemezse gemiciler tarafından aşağılanır ve ciddiyetsiz bulunur.Bir başka deyiş ile köprüüstü boş bile olsa  “Allah selamet versin” denilir.Bu denizciliğin manevi taşlarındandır.



Antalya'dan Cebelitarık boğazına doğru seyir halinde ilerlerken bir yandan da deniz adabını da öğrenmeye devam ediyordum. Yemek saatleri,yemek salonundaki düzen,selam alıp selam vermek gibi hemen her işin bir adabı ve zamanı var.Gemilerde yemek saatleri genelde bir değişiklik göstermezken bu saati kaçırmanız halinde de tabi ki aç kalmıyorsunuz.Antalya'da gemiye ilk katıldığımda öğlen yemeği için yemek salonunda bilmeden süvarinin sandalyesine oturmak gibi bir hata da yapmıştım,sonradan anlıyorsunuz herkesin bir yerinin olduğunu buda ilk yemek tecrübemdi.

Gemideyken vardiya saatlerim 08:00-12:00 ve 20:00-00:00 arasındaydı.İlk 3 gün güverte işlerinde biraz terlettiler.Güvertede ise mesai saati 08:00-17:00 şeklinde olur. 3 günlük güvertede terletildikten sonra elime geçen şansları değerlendirip kalan kontrat sürem boyumca şablon işleri harici hemen hemen hiç köprüüstünü terk etmedim ve köprüüstünde vardiya tutmaya devam etim.9 günlük seyir ardından Cebelitarık boğazının Afrika kıyısında bulunan İspanya toprağı Ceuta'da yakıt ikmali için yanaştık.


Yakıt için tankerler bağlandığında yaklaşık 6,5 saatlik bir ikmal sürdü.Ben biraz şaşırmıştım ilk olarak ama bu yakıtı yaklaşık 2 ay kullanılacağı göz önünde tutulursa normal karşılanıyor.2 gün sonra Kazablanka'ya vardık.Görselde de gördüğünüz üzere ambarların üzerinde Antalya'dan yüklenen askeri hücum botları olduğu için giriş önceliğimizden dolayı sıra beklemeden liman girişini yaptık.Yükün kolay boşaltılmasından dolayı yaklaşık 5 saat kaldığımız Kazablanka limanından hızlı bir çıkış ile rotamızı Portekiz-Aveiro'ya çevirdik.

ANIL ÇETİNKOL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TATLI BİR BAŞLANGIÇ

Öncelikle tüm misafirlerime hoş geldiniz demek isterim.Efendim ben Anıl Çetinkol , 1998 senesinin nisan ayı Muğla'nın turistik bir yerle...